Åpenhetsloven
R. STAHL Tranberg AS plikter etter åpenhetsloven å offentliggjøre en redegjørelse for aktsomhetsvurderingene de har gjort, innen 30. juni hvert år.
Lov om åpenhet og arbeid med grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold («Åpenhetsloven») trådte i kraft 1. juli 2022. R. STAHL Tranberg AS omfattes av lovens virkeområde, jf. § 2 og § 3 i loven.
Åpenhetsloven § 4 krever at R. STAHL Tranberg AS gjennomfører selskapsgjennomgang med sikte på å identifisere faktiske ¬¬– og mulige – negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold, se § 4 bokstav a-f. Etter lovens § 5 skal resultatene av aktsomhetsvurderingene offentliggjøres gjennom en årlig rapport.
Dette dokumentet inneholder en forklaring på vurderingene ved en selskapsgjennomgang R. STAHL Tranberg AS har utført. Formålet med denne rapporten er å gi allmennheten innsikt i de viktigste funnene, og hvilke tiltak selskapet har implementert.
Selskapets vurderinger er basert på FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter, og OECDs modell for ansvarlig forretningsførsel. Modellen har seks trinn som beskriver hvordan virksomheten kan jobbe for mer ansvarlig og bærekraftig forretningspraksis.
Basert på en risikobasert tilnærming skal selskapet også implementere tiltak for å forebygge, redusere eller eliminere identifiserte risikoer. Loven pålegger også opplysningsplikt der selskapet plikter å svare på skriftlige forespørsler om innsikt i hvordan vår virksomhet arbeider med å håndtere disse risikoene. Resultatene av aktsomhetsvurderingen skal gjøres tilgjengelig for offentliggjøring gjennom årsrapporter.
Om selskapet
R. STAHL Tranberg AS designer, produserer og leverer elektromekaniske produkter, systemer og tjenester for eksplosjonsbeskyttelse samt marine applikasjoner. Produktområdet strekker seg fra undervannsteknologi til helikopterdekksbelysning, fra offshore til landanlegg, innen den internasjonale olje- og gass-, farmasi-, kjemi- og marineindustrien.
Selskapet har en fleksibel produksjon i moderne lokaler i Stavanger. Selskapet arbeider med å ivareta menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold, for mer informasjon se våre etiske retningslinjer, og forankrer arbeidet på styrenivå. Det er ikke avdekket negative konsekvenser eller vesentlig risiko for negative konsekvenser i aktsomhetsvurderingene som er foretatt.
Kjønnsbalansen i selskapet fordeler seg pr. 31.12.2023, med 42 menn og 17 kvinner. Selskapet har ingen midlertidige ansatte, og heller ingen i deltidsstillinger.
Resultat fra vurderingen ved selskapsgjennomgang
R. STAHL Tranberg AS startet arbeidet med aktsomhetsvurderingene med å innhente en fullstendig oversikt over leverandører og andre samarbeidspartnere for året som gikk. Oversikten ble utarbeidet ved å innhente opplysninger om alle selskaper hvor betaling var foretatt til eller fra, selskaper hvor det var inngått rammeavtale samt andre samarbeidspartnere.
Etter at det totale antallet leverandører var kartlagt, ble de kategorisert for å redusere antall leverandører til et nivå der det var praktisk mulig å følge opp med videre undersøkelser. I den forbindelse var det besluttet å begrense søkeresultatene til selskaper som, etter en vurdering av flere parametere, utgjorde til størst risiko for faktiske og potensielle negative konsekvenser. I oppstartsfasen ble dette Ex-leverandører. Blant Ex-leverandører ble det foretatt et utvalg på 7 selskaper som alle ble underlagt en Ex-leverandørrevisjon.
Som metode for å skaffe informasjon, er blant annet et spørreskjema utarbeidet og sendt til de selskapene som skulle undersøkes, samt et fysisk besøk ble avlagt hos leverandøren hvor man gjennomgikk en egen sjekkliste.
Hovedfunn – Egen virksomhet
R. STAHL Tranberg AS har sin virksomhet i Norge. Alle de ansattes arbeidsforhold er undersøkt, ansettelsesavtaler, sikkerheten på vår lokasjon og bruk av det etablerte HMS-styringssystemet er gjennomgått. Basert på undersøkelsen ble det ikke ble funnet brudd på menneskerettighetene eller risiko for uanstendige arbeidsforhold i selskapet.
Hovedfunn – Forsyningskjeden
På bakgrunn av kartleggingen og etterforskningen som er gjennomført så langt, er det ingen konkrete brudd på menneskerettighetene eller at det er avdekket mangel på anstendige arbeidsforhold.
Hvilke tiltak som er egnet til å motvirke faktiske eller potensielle negative konsekvenser for grunnleggende mennesker rettigheter og anstendige arbeidsforhold må avgjøres når en negativ konsekvens er avdekket og risikoen for det, i tillegg til hvilke tiltak som antas å være effektive.
Denne erklæringen er signert av styret og administrerende direktør i selskapet. Rapporten oppdateres årlig.
Revidert og gjennomgått av styret og daglig leder,